Schoten

Schoten is een residentiële gemeente aan de rand van grootstad Antwerpen.
De bijna 34.000 inwoners zijn vooral aangetrokken door het groene en dorpse karakter. Schoten is officieel de meest bosrijke gemeente van de provincie Antwerpen. Maar Schoten is allesbehalve een saaie slaapgemeente. Het bruisende winkelhart, de vele culturele en de sportieve evenementen zoals de Scheldeprijs, Park Happening Schoten, het werelddansfestival Hello! Schoten en het rijke verenigingsleven zorgen het hele jaar door voor flink wat leven in de brouwerij.

Rode Ridder

Hoewel de roots van Karl Biddeloo te Wuustwezel lagen, heeft ook Schoten een nauwe band met de stripfiguur ʻde Rode Ridderʼ. De Riddershoeve in de Kasteeldreef 40 was eerder het decor van een spannend ridderverhaal. De heerlijkheid Schoten lijkt een oase van rust, maar dit is slechts schijn. In het grensgebied tussen het graafschap Vlaanderen en het hertogdom Brabant zorgt onderlinge naijver voor soms gewelddadige incidenten. Hendrik van Boutersem, kasteelheer van Schoten, heeft doodsbedreigingen ontvangen en de graaf van Vlaanderen stuurt De Rode Ridder erop af om een aanslag te verhinderen. Binnen de muren van het kasteel sluipt een spion rond. Vandaag kan men in ʻDe Riddershoeveʼ nog dineren in een ridderlijke sfeer. De Rode Ridder is een Vlaamse stripreeks die zich merendeels afspeelt in de middeleeuwen. Deze reeks, waarvan het eerste deel in 1959 verscheen, is van de hand van striptekenaar Willy Vandersteen. Ze is gebaseerd op Johan de Rode Ridder, een karakter uit de gelijknamige jeugdboekenreeks van Leopold Vermeiren. De stripreeks wordt uitgegeven door Standaard Uitgeverij en is naast Suske en Wiske zonder meer één van de meest succesvolle en langstlopende reeksen uit de geschiedenis van Studio Vandersteen. Centraal in de reeks staat Johan, als universele held. Karel Biddeloo werkte vanaf album 37 mee aan deze succesvolle stripreeks. Inmiddels verschenen er meer dan 200 albums.

Kiekeboe

De jonge Merho droomde ervan om striptekenaar te worden. Nadat hij een poosje meedraaide bij Studio Vandersteen, begon hij in 1977 met De Kiekeboes. Deze strip groeide uit tot één van de populairste Vlaamse reeksen. De eerste 63 albums werden in Schoten getekend. In 1994 verhuisde Merho naar Zoersel, waar sindsdien alle verdere avonturen van Marcel, Charlotte, Fanny en Nopel geproduceerd werden.